Wednesday, August 10, 2011

скопје е градот што го сакам, за вардар јас живеам...

можеш да го убиеш тимот, но не можеш да го убиеш духот.

Имаме проблем. Вардар испадна од првата македонска фудбалска лига. Но, со пар валкани потези ете ги назад во елитното друштво. Вчера го одиграа првиот меч пред домашна публика. Противник им беше тимот на Работнички, најсветлата точка во домашниот фудбал во полседниве неколку години. Вардар победи еден спрема нула. Пред повеќе од 10 000 гледачи, сите навивачи на Вардар. Навивачи на Работнички немаше -затоа што тие не постојат.

Роден сум во Скопје. Кога прв пат бев на стадион гледав меч од првата југословенска лига. На гости ни беа Хајдук, еден од тимовите на големата четворка. Вардар победи 3:2. Вардар имаше повеќе од играта. Хајдук водеше 2:1 кога цел стадион почна да скандира „управа шиткачи“. Пресврт на резултатот и победа на крајот. Одушевување на Градски стадион. Убав спомен од безгрижното детство.
Многу години подоцна, во сезоната 2010/2011 Вардар е закотвен на дното, заедно со Пелистер. Последно коло на првенството. Вардар го пречекува кичевски Напредок. Пак сум на истиот стадион, сега со нов изглед и ново име. Дојден сум да го испратам тимот што го сакам во Втората лига. Јеби га, тоа е фудбал: win some, lose some. Разочарување на стадионот: не повеќе од 300 гледачи на еден така значаен меч. Победа на Вардар од 1:0 за достојно збогување со елитното фудбалско друштво. Втора лига е наша. Веројатно брзо ќе се вратиме со поорганизирана структура внатре во клубот. Веројатно од све ова ќе се извлече и некоја поука.
Неколку недели подоцна целосно разочарување: Вардар ќе направи фузија со Миравци (Ф.К. од истоименото гевгелиско село кој регуларно со добри настапи во втората лига стекнува право на настап во најелитното друштво) и повторно ќе настапува во првата лига. Бесен сум. Разочаран и исфрустриран. Ги мрзам Вардар, жал ми е за младиот тим на Миравци. Ка-та-стро-фа. По средбата со еден постар другар и разговорот со него малку се смирувам: валканите игри се тука, факт. Но, што понатаму? Да оставиме бесот да надвладее и да го игнорираме тимот на своето детство? Да го заобиколуваме тимот за кој навивале и нашите родители? Ок, ајде ќе го направиме тоа. За кого да навиваме? За Работнички, нели. За најсветлата точка во мак фудбалот во последниве години (редовно играње во кваликациите за Купот на УЕФА (Лига Европа). Башка, успешни се, играа со Болтон, играа со Ливерпул, тукушто се изборија за двомеч со Лацио. Како секој нормален љубител на фудбалот, одам на стадион, го гледам тимот, навивам.... Но, чудно е. Многу е чудно. Ф.К. Работнички нема навивачка група. Присутните на стадионот скандираат „Македонија, Македонија“. Од немајкаде со другарите на стадион ја формираме и навивачката група „академска публика“. Јасно е дека овој тим на Работнички не располага со некој голем буџет (семејството Костовски одамна не се нивни спонзори). Сепак успеваат да ни приредат натпревари со некои добри европски клубови. Чудно е што раководството на овој клуб не обрнува внимание на тој факт. Имено, публиката може и да биде создадена, или да употребам посилен збор - таа може да биде измислена. Начини има милион, све што нема е визија за еден целосно функционален фудбалски клуб. Мала порака до раководството на клубот: размислете на темата, најдете млади деца кои сакаат да гледаат фудбал и формирајте навивачка група. Просто е. За пет - шест години веќе ќе имате стабилно навивачко тело.
Да се вратам на Вардар. Дерби на второто коло. Противник, токму Работнички. Победа од 1:0. Но тоа е најмалку битно. Она што сакам да го потенцирам е новата генерација Комити - деца на нивни 16-17-18-19 години. Пеат на цел глас низ сите 90 минути од мечот. Прекрасна атмосфера на стадионот. Ги гледав Работнички против Анортозис неколку дена претходно. Едниот беше вистински фудбалски меч со фантастична атмосфера, а другиот имитација на живот - досада и зачмаеност на трибините и во двете продолженија и покрај пласманот во следното коло. Публиката е составен дел од секој фудбалски меч. Публиката јасно покажува дали и колку го сака својот тим. Новата генерација Комити ми покажа дека духот на Вардар е сеуште жив. Просто е - тие самите се духот на Вардар. И јас заедно со нив. И Стојан и Љупа и Ива и Сашка. И наеднаш за време на мечот стана јасно како ден: што ме боли кур за корумпираната управа на ФК Вардар? Што ме боли кур за ситното мито на кое што се согласило водството на ФК Миравци и го отстапило избореното место во првата лига? Што ме боли кур за Работнички и нивните успеси во последниве неколку години? Што ме боли кур за Харалампие Хаџиристески и неговиот дел од митото од целокупниот дил меѓу Вардар и Миравци? Ма што ме боли кур и за доброинформираните млади луѓе кои не можат да пројдат преку неправдата и почнуваат да го мрзат клубот кој го сакале додека растеле? Господа во костуми и кравати, да вие што по разно разни македонски биртии го ситните угледот и кешот на екипите: можете да го убиете тимот, но никогаш нема да го убиете духот. Духот на тимот е во неговите навивачи а овие млади деца и тоа како имаат дух. Новата генерација Комити со невидена леснотија успеаа да ме натераат да заборавам на минливите ситно-крадачки интереси и да се соочам со мојата вистина за македонскиот фудбал: Скопје е градот што го сакам, за Вардар јас живеам. Дојдете да го гледате Вардар како домаќин во следната прилика. Препорачувам. Мртов озбилен.

14 comments:

  1. Dobro, imashe down, sea UP (sto e super)...posakuvam sledniot DOWN da bide sto pokasno, a ne po prvite nekolku kola...

    ReplyDelete
  2. "ВАРДАР - ТОА СМЕ НИЕ!!!".

    ReplyDelete
  3. Одличен напис. Мене само ме плаши ултранационализмот, па дури и неонацизмот на трибините. Пред некое време на фејсбук налетав на една од подгрупите на „Комити“, каде што забележав доста неонацистичка симболика, ко келтскиот крст карактеристичен за White Pride движењата во САД и во Европа, потоа симболот со орелот со кукест крст под него наречен "Reichsadler" користен во нацистичка Германија. Инаку знам и дека има и фаци од таму што се палат на Blood and Honour, неонацистичко движење/мрежа ширум светот. Не генерализирам, само констатирам

    ReplyDelete
  4. да, но мислам дека не можеме да побегнеме од ултранационалистичките пораки на фудбалските стадиони.

    ReplyDelete
  5. Pa toa saka Haralampie - ic da ne te boli kur za nego i negovite igri. Vardar vo prva liga e edna od najvidlivite diskiminacii. Ako go poddrzuvas Vardar togas podrzuvas diskriminacija. Ako poddrzuva diskriminacija togas ne si nisto porazlicen od Haralampie.
    Vie, navivacite na Vardar, namesto da naucite nesto novo, ostanavte vo mesto. Isti faci ista logika :(

    ReplyDelete
  6. A i slikata vo pozadini na blogot ti e dobra - nesto kako avtokritika ne? Se stavete pod tepih.

    ReplyDelete
  7. сликата е на Banksy, одличен коментатор на современите општествени случувања. иначе, ние, навивачите на вардар го сакаме својот клуб. ниту го сакам хараламоие, ниту го сакам водството на клубот.

    ReplyDelete
  8. aj te ponel duhot na mladite navivaci pa da ti go oprostam tekstov (vaka bezobrazno kazano ko ja da iam pravo da oprostuvam).
    ama argument da ti bide deka ne mozeme da pobegneme od ultranacistickite poraki na fudbalskite stadioni e mnooogu mrzlivo.
    i mnogu opasno.
    makedonskiot fudbal e nevidena mizerija, a vardar i taa cuvena zapadna tribina na koja sto btw izrasnav nemaat ni d od duh poveke. da dremam na polu prazen stadion kade se skandira za shiptari gasna komora u 2011 i da gledam namesteni utakmici mi e ispod chast, ama onaka u najbulvalnata smisla na zborot.
    vardar e mrtov

    ReplyDelete
  9. веројатно (штом го кажуваш ова) не си бил присутен на натпреварот за кој зборувам. (не се скандираше на шиптари во гасни комори), (ништо не беше наместено), (има многу дух во младите навивачи). вардар е жив, бато. дојди да го гледаш.

    ReplyDelete
  10. Факт е дека Работнички бил клуб на народот (барем за старите скопјани од Дебар Маало), а Вардар на режимот и неговите поддржувачи - и „во комунизмот“ и сега.

    Приказната за режимската поддршка, навиваштвото и национализмот е слична како и за Црвена Ѕвезда - нашава е само бледа копија поради поголемата корупција и помалата конкуренција во фудбалот. (Впрочем, не за џабе владините реклами за стадионот ги фич’руваа Делиите.)

    Се покажува дека трошењето народни пари за поддршка на исполитизираните навивачки групи/идни паравоени формации има резултати - на некои луѓе им станува помил објектот на нивното обожување од фер плејот, витештвото, спортот... вистината и праведноста.

    Попат, офтопик околу махинациите со Миравци но во врска со суштината на „духот“: кој е ставот и постапките на навивачките групи за убиството на Мартин Нешковски?

    ReplyDelete
  11. реално, единствено ти до сега ги покренуваш овие прашања. и добро е да почнеме да размислуваме натаму. инаку, овој текст произлезе единствено од убавата атмосфера на стадионот. не сум бил сведок на позитивна атмосфера на фудбалски натпревар долго време (Вардар-ЦСКА Москва). ме понесе. :)

    ReplyDelete
  12. Брату комита :) текстов да ти се официализира за да се испрати до Градско собрание и партијата на власт, како би знаеле дека немаат подршка од комитите за нештата кои ги протнуваат со сила во државава (респект за Коце што со сила на случајот го спречи силувањето на Вардар кое трае 15год. и ситењето на сите душмани, на чело со Харалампие). За другиве коментари на блогов имам разбирање пошто дечкиве се љубители на фудбалот како оние кои присуствувале на твоето прво идење на стадион (тогаш на западната трибина искачаше од инкубатор нешто што почна да се разликува од овие навивачи, па и кога губат на полувреме...да бодрат до крај) или како навивачи за ливче пред телевизор во кладилница. ЈБГ и за тоа треба душа. А чисто информативно, за протестите за Мартин Н. меѓу најистрајните (навивачи) имаше само комити, (Мартин иако член на Ц.П.Б кои исто како и аеродром ф. се дистанцираа јавно од настанот, они се јаки само во кафез т.е. сала) познавајќи ги истите со поздрав до нив - анархистите, некои музичари и маалски бунтовници. Скопје е градот што го сакам, за Вардар јас живеам!

    ReplyDelete